Υαλουρονικό

Θεραπεία με προϊόντα της Zimmer!

 

Λεύκανση Boost

Με την επαναστατική μεέθοδο της Opalescence

 

Αθλητική Οδοντιατρική

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα

Ο ρόλος των οδοντιάτρων στην εποχή του COVID-19

 

του Δρ.Δημητρίου Τσαχαλίνα


Η εμφάνιση του εξαιρετικά μολυσματικού SARS-CoV-2 οδήγησε σε μια παγκόσμια πανδημία COVID-19. Από το ξέσπασμα του COVID-19, τα παγκόσμια συστήματα υγείας έχουν αμφισβητηθεί σοβαρά. Η ταχεία και εκρηκτική αύξηση θετικών περιπτώσεων αύξησε σημαντικά τη ζήτηση ιατρικής περίθαλψης. Στο παρόν παρέχουμε μια προοπτική σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι οδοντίατροι στην εθελοντική ιατρική βοήθεια και τη μελλοντική ετοιμότητα για μια παρόμοια πανδημία. Αν και οι οδοντίατροι και οι γιατροί έχουν διαφορετικά πεδία πρακτικής, οι εκπαιδεύσεις τους έχουν πολλές ομοιότητες. Ως εκ τούτου, οι οδοντίατροι, με τις γνώσεις τους για τη βασική ανθρώπινη επιστήμη και τις αποστειρωμένες χειρουργικές τεχνικές, είναι ένας ανεκτίμητος πόρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Συνολικά, είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι πολλοί οδοντίατροι ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση στον αγώνα κατά του COVID-19. Για παράδειγμα, στη Σιγκαπούρη,Το Εθνικό Οδοντιατρικό Κέντρο Σιγκαπούρης (NDCS) ανέπτυξε οδοντιατρικούς ιατρούς, καθώς και εθελοντές από ερευνητικά εργαστήρια για τον έλεγχο υποψιών κρουσμάτων, παρέχει διαβουλεύσεις και διεξάγει επιχειρήσεις καθαρισμού. Η οδοντιατρική πρακτική θα αλλάξει σημαντικά στην εποχή μετά το COVID-19. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να ακολουθηθούν μαθήματα για την εξάσκηση οδοντιάτρων σε νέες στρατηγικές ελέγχου των λοιμώξεων. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών στα οδοντιατρικά πανεπιστήμια πρέπει να επεκταθεί. Επιπλέον, η εθελοντική ιατρική εργασία πρέπει να γίνει μέρος του προγράμματος σπουδών της οδοντιατρικής. Αυτός ο εθελοντισμός θα αφήσει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας των νέων οδοντιάτρων. Ως εκ τούτου, η συμβολή των οδοντιάτρων πέρα ​​από την οδοντιατρική σε αυτήν την πανδημική κατάσταση θα εκτιμηθεί από τις μελλοντικές γενιές.

Πώς μπορεί η Οδοντιατρική Κοινότητα να παίξει τον ρόλο της στην τρέχουσα κρίση;

Οι οδοντίατροι, με τις γνώσεις τους σχετικά με τη βασική ανθρώπινη επιστήμη και τις αποστειρωμένες χειρουργικές τεχνικές, είναι ένας πολύτιμος πόρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Οι εξουσιοδοτημένοι οδοντίατροι είναι επιλέξιμοι να χορηγούν διαγνωστικά τεστ COVID-19 όπως ρινοφαρυγγικά και στοματοφαρυγγικά επιχρίσματα. Με τη λεπτομερή κατανόηση της ανατομίας της κεφαλής και του αυχένα, οι οδοντίατροι είναι σε θέση να εκτελούν τέτοιες διαδικασίες με ακρίβεια και ατραυματικά. Αυτό είναι επιτακτικό ως ερεθισμός του στοματικού ή του ρινικού βλεννογόνου, ενώ το σκούπισμα κινδυνεύει από τον ασθενή να φτερνιστεί ή να βήξει, πιθανόν να απελευθερώσει μολυσμένα σταγονίδια και αερολύματα στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα δωμάτια αρνητικής πίεσης, πολλές προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις ελέγχου δεν είναι σε θέση να περιορίσουν την εξάπλωση αερολύματος του SARS-CoV-2. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των υπαίθριων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό,οι οδοντιατρικές κλινικές που είναι καλά εξοπλισμένες με εγκαταστάσεις για τον έλεγχο της εξάπλωσης λοιμώξεων από αεροζόλ, όπως οι αίθουσες αρνητικής πίεσης και οι εκσκαφείς μεγάλου όγκου, μπορούν να προσφέρουν βοήθεια για την αύξηση της ικανότητας ελέγχου COVID-19. Από την άποψη αυτή, οι παγκόσμιες αρχές υγείας καθώς και τα υπουργεία υγείας από τις αντίστοιχες χώρες έχουν παράσχει σαφείς τυπικές διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων για τους οδοντιάτρους (1 - 2 ).

Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ιατρικούς ομολόγους τους στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Τέτοια καθήκοντα περιλαμβάνουν τη δοκιμασία του ασθενούς, την παρακολούθηση ζωτικών σημείων, τη χορήγηση οξυγόνου και ενέσιμων ουσιών και τη συνταγογράφηση. Εάν πρέπει να γίνουν επείγουσες διαδικασίες, οι οδοντίατροι είναι σε θέση να χορηγούν τοπική αναισθησία και ράψιμο. Επιπλέον, οι στοματικοί χειρουργοί και οι οδοντίατροι αναισθησιολόγοι είναι ικανοί να εκτελούν υπηρεσίες διασωλήνωσης, βαθιάς καταστολής και γενικής αναισθησίας ( 3 ).

Το ξέσπασμα COVID-19 καθώς και οι σκληρές πρακτικές κλειδώματος παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει ένα αγχωτικό περιβάλλον για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε κακή στοματική υγεία ( 4 , 5). Επομένως, οι επαγγελματίες στοματικής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης διαδικτυακών πλατφορμών για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη στοματική υγιεινή και τη στοματική υγεία. Ψηφιακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να υλοποιηθούν με μια εξειδικευμένη ομάδα οδοντιάτρων να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να παρέχουν αξιόπιστες λύσεις στοματικής υγειονομικής περίθαλψης με προσιτό και κατάλληλο τρόπο και να ανακουφίζουν τις οδοντικές ανησυχίες των ασθενών κατά την περίοδο κλειδώματος. Οι επαγγελματίες της στοματικής υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να ασχοληθούν με εθελοντική εξυπηρέτηση για τους κατοίκους της κοινότητας για να προωθήσουν την καλή στοματική υγεία.

Αναφορές αποδεικτικών στοιχείων για εθελοντικές πράξεις από οδοντίατροι στο Global Forefront

Στη Σιγκαπούρη, ενώ παραμένει περιορισμένη κοινοτική μετάδοση του COVID-19, υπήρξε μια ταχεία αύξηση του αριθμού των μολυσμένων περιπτώσεων μεταξύ ξένων εργαζομένων που ζουν σε κοιτώνες. Τέτοιες εγκαταστάσεις γίνονται ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2, καθώς οι κάτοικοι στεγάζονται πολύ κοντά και μοιράζονται πολλές κοινές ανέσεις. Σε μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης για την απομόνωση και την εξάλειψη του ιού, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εφάρμοσε επιθετικές μαζικές δοκιμές για το COVID-19 για ξένους εργαζόμενους που κατοικούν σε κοιτώνες. Αυτή η σημαντική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας της Σιγκαπούρης (SingHealth), της αστυνομίας της Σιγκαπούρης και των ένοπλων δυνάμεων της Σιγκαπούρης Υποστηρίζοντας αυτήν την κίνηση,Το Εθνικό Οδοντιατρικό Κέντρο Σιγκαπούρης (NDCS) ανέπτυξε οδοντιατρικούς ιατρούς, καθώς και εθελοντές από ερευνητικά εργαστήρια σε κοιτώνες ξένων εργαζομένων για τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων. Όλοι οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν ως ύποπτα περιστατικά και όλοι οι εθελοντές παρατήρησαν καθολικές προφυλάξεις και φορούσαν κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Η χρήση ειδικά κατασκευασμένων θαλάμων επιχρίσματος ελαχιστοποίησε περαιτέρω τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ασθενών και εθελοντών. Σε αυτή τη μαζική επιχείρηση, το προσωπικό της NDCS συνεργάστηκε με συναδέλφους σε διάφορα επαγγελματικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων κλινικών, νοσοκόμων, φαρμακοποιών, ακτινογράφων και ιατρικών κοινωνικών λειτουργών. Χωρίς τη συνεκτική και συντονισμένη προσπάθεια, θα ήταν σημαντικό έργο η επιτυχής δημιουργία και στελέχωση των κλινικών επιχρίσματος πεδίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οδοντίατροι, οι ομάδες οδοντιατρικής υποστήριξης καθώς και οι κλινικοί ακαδημαϊκοί έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του NHS ( 6). Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές ειδήσεων ότι το οδοντιατρικό προσωπικό από το Bath Health NHS Trust και το QMUL Institute of Dentistry βοηθούν σε μονάδες μητρότητας, κρίσιμης φροντίδας και έκτακτης ανάγκης. Τα οδοντιατρικά νοσοκομεία έχουν υποστεί αναδιάρθρωση για την υποστήριξη της ιατρικής περίθαλψης. Στις ΗΠΑ, εθελοντές οδοντιάτρων σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Καλιφόρνια έχουν ανταποκριθεί σε εκκλήσεις για βοήθεια με κρίσιμες ανάγκες περίθαλψης έκτακτης ανάγκης και έχουν ανακατανεμηθεί στις πρώτες γραμμές. Είναι σημαντικό ότι πολιτείες όπως η Καλιφόρνια έχουν κάνει αλλαγές στη νομοθεσία τους για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στο πεδίο εφαρμογής και την αδειοδότηση κατά τη στιγμή μιας καταστροφικής έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος παρέχει ασυλία από την ευθύνη για φροντίδα που παρέχεται «με καλή πίστη» κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για ένα άτομο που «εθελοντικά και χωρίς αποζημίωση ή προσδοκίες αποζημίωσης,και σύμφωνα με την οδοντιατρική εκπαίδευση και την εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης που έχει λάβει, παρέχει ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης σε ένα άτομο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. " Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Συστάσεις για οδοντιατρική εφαρμογή στην εποχή μετά το COVID-19

Το COVID-19 ήταν και είναι μια άνευ προηγουμένου εμπειρία για την ανθρωπότητα. Η κλίμακα και η έκταση της πανδημίας ανάγκασαν πολλές κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά και αποφασιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα σημαντική αναστάτωση στην καθημερινή ζωή και ζημία στις παγκόσμιες οικονομίες. Αυτό το επεισόδιο αποκάλυψε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες. Για το σκοπό αυτό, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να ηγηθούν. Οι οδοντιατρικές σχολές πρέπει να αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν την εκπαίδευση σχετικά με μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων στην οδοντιατρική πρακτική. Ορισμένοι τομείς στους οποίους τα πρωτόκολλα καθολικής προφύλαξης μπορούν να επαναξιολογηθούν και να ενισχυθούν περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών, το ντύσιμο και το ντάφινγκ του ΜΑΠ, την αναπνευστική υγιεινή / την εθιμοτυπία του βήχα, την αποστείρωση οργάνων και συσκευών και την απολύμανση των χώρων εργασίας. Επιπλέον, με τις αυξανόμενες ενδείξεις ασυμπτωματικής μετάδοσης του COVID-19,Οι πρακτικές ελέγχου της λοίμωξης πρέπει να επανεξεταστούν και να βελτιωθούν για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση σε οδοντιατρικό περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχουν γίνει πρόσφατες προσπάθειες για την επανεξέταση της τρέχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τις προφυλάξεις κατά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας και για την υποβολή συστάσεων για τους οδοντιάτρους (7 , 8 ).

Το πρόγραμμα σπουδών στα οδοντιατρικά πανεπιστήμια πρέπει επίσης να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τις ικανότητες στην πανδημία και την ανακούφιση από καταστροφές. Η έκθεση αυτή επιτρέπει στους οδοντιάτρους και τους βοηθούς τους στον οδοντιατρικό τομέα να αυξήσουν τους υφιστάμενους ιατρούς σε απόκριση σε δηλωμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι οδοντίατροι έχουν ήδη εκπαιδευτεί για να κάνουν διαδικασίες στοματικής επιχρίσματος και βιοψίες στο πλαίσιο της εξέτασης καρκίνου του στόματος. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση πανδημίας, οι φοιτητές οδοντιατρικής πρέπει να εκπαιδεύονται επιπλέον για να εκτελούν ρινοφαρυγγικά και στοματοφαρυγγικά επιχρίσματα, καθώς και διαδικασίες δειγματοληψίας σάλιου. Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος ενός αποτελεσματικού δικτύου παρακολούθησης ενημερώνοντας τις αρχές δημόσιας υγείας για ασυνήθιστα στοματικά συμπτώματα ή κλινικές παρουσιάσεις που εντοπίστηκαν σε αμφισβητήσιμη συχνότητα σε έναν πληθυσμό. Ετσι,οι οδοντίατροι μπορούν να διευκολύνουν την έγκαιρη ανίχνευση μιας επιδημίας νόσου ή μιας βιοτρομοκρατικής επίθεσης και να αποτρέψουν μαζικά θύματα με άμεσες παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η εθελοντική ιατρική εργασία πρέπει να γίνει μέρος του προγράμματος σπουδών της κοινοτικής οδοντιατρικής. Στην οδοντιατρική, τα προγράμματα κλινικής προσέγγισης κατά τη διάρκεια της προπτυχιακής κατάρτισης βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα. Τέτοια προγράμματα πρέπει να κλιμακωθούν γρήγορα. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι στο εξωτερικό εθελοντικά προγράμματα προβολής είναι μια εκπλήρωση και η ζωή-μεταβαλλόμενη εμπειρία για τους οδοντιάτρους ( 9 ), και ότι με βάση την κοινότητα μαθησιακή εμπειρία φέρνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγικότητα και τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα των οδοντιατρικών φοιτητών ( 10). Με το διευρυμένο επίπεδο επαφής με ασθενείς από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, οι φοιτητές θα έχουν επιπλέον ευκαιρίες να δουν τις πολυπλοκότητες των κοινωνικών και πολιτιστικών πτυχών των μελλοντικών ασθενών τους. Επιπλέον, οι φοιτητές είναι πιθανό να κερδίσουν εκτίμηση για εναλλακτικές διαδρομές σταδιοδρομίας στη δημόσια υγεία καθώς και για εθελοντική εργασία. Αυτές οι εμπειρίες έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στην κατανόηση των ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την στοματική υγειονομική περίθαλψη ( 11 ).

Ορισμένες οδοντιατρικές σχολές έχουν ήδη συμπεριλάβει κοινοτικά προγράμματα εμπλοκής ως μέρος του προγράμματος οδοντιατρικής. Τέτοιες δεσμεύσεις ενσταλάζουν μια αίσθηση εθελοντισμού στο μυαλό των αποφοίτων οδοντιατρικής και τους προετοιμάζουν να συμβάλουν σε μελλοντικά κρούσματα ασθενειών. Μια μελέτη που εξετάζει την ανθρωπιστική οδοντιατρική αποστολή του Πανεπιστημίου Stony Brook στην αγροτική Μαδαγασκάρη διαπίστωσε ότι όλοι οι φοιτητές οδοντιατρικής που συμμετείχαν απέκτησαν εμπειρία και εμπιστοσύνη στην κλινική τους ικανότητα και αύξησαν την ταχύτητά τους στην εκτέλεση διαδικασιών υπό απαιτητικές συνθήκες ( 12 ). Πέρα από την ιατρική εκπαίδευση, τέτοια προγράμματα καλλιεργούν επίσης ομαδική εργασία, δεξιότητες επικοινωνίας και ηγετικές ικανότητες σε νέους οδοντιάτρους.

Προχωρώντας, είναι πιθανό ότι η οδοντιατρική πρακτική θα αλλάξει σημαντικά στη μετα-πανδημική εποχή. Επομένως, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για μαθήματα ανανέωσης για εξάσκηση οδοντιάτρων σχετικά με τον έλεγχο των λοιμώξεων, προκειμένου να προσαρμοστεί με την ανησυχία των ασθενών στον κόσμο μετά το COVID-19. Οι οδοντιατρικές αρχές και οι οδοντιατρικές σχολές πρέπει να εξετάσουν επειγόντως αυτήν την ανάγκη και να ορίσουν ειδικές ομάδες για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων και κατάλληλων μαθημάτων για τους οδοντιάτρους. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει η έρευνα σχετικά με τον έλεγχο των λοιμώξεων στο οδοντικό περιβάλλον. Προκειμένου να διατυπωθούν οι βέλτιστες πρακτικές, πρέπει να διεξαχθεί νέα έρευνα σε όλους τους κλάδους της οδοντιατρικής που καλύπτουν όλες τις διαδικασίες και τις αντίστοιχες στρατηγικές ελέγχου των λοιμώξεων.Ο τομέας της δημόσιας στοματικής υγείας θα πρέπει να βρει νέες ερευνητικές οδούς για την στοματική υγεία της κοινότητας που μπορούν να παρέχουν μια εικόνα για την αντίληψη και την αντίληψη των ασθενών κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο νοσοκομείο. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομικής βιωσιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών.

Συμπέρασμα

Συνολικά, είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι πολλοί οδοντίατροι ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση στον αγώνα κατά του COVID-19. Ο ρόλος του οδοντιάτρου σε μια πανδημία μπορεί να είναι πέρα ​​από την οδοντιατρική. Λόγω της κατάρτισης και της πρακτικής εμπειρίας τους, οι οδοντίατροι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες με διάφορους τρόπους για να μειώσουν την πίεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ο εθελοντισμός σε μια τέτοια εποχή αφήνει επίσης θετικό αντίκτυπο στο άτομο. Οι πανδημίες σπάνια συμβαίνουν και η πρακτική εμπειρία που αποκτήθηκε θα είναι ένα δια βίου μάθημα για τον εθελοντή. Στην πραγματικότητα, το μαχητικό πνεύμα ενός εθελοντή που εργάζεται σε επικίνδυνες επιχειρήσεις ενσταλάζει μια υψηλή ηθική εκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η ανανεωμένη προσωπικότητα του εθελοντή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για την ανάπτυξη της καριέρας του στο μέλλον. Η ανιδιοτελής εθελοντική υπηρεσία θα εκτιμηθεί από τη μεγαλύτερη κοινότητα και τις μελλοντικές γενιές.Μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και να αναδυθούμε πιο δυνατοί από πριν.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οδηγίες για τις οδοντιατρικές ρυθμίσεις. (2020). Διατίθεται στη διεύθυνση : https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/dental-settings.html (πρόσβαση στις 27 Ιουλίου 2020).

Μελετητής Google

2. Υπουργείο Υγείας Σιγκαπούρης. Σταδιακή επανάληψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών μετά την περίοδο διακοπής κυκλώματος COVID-19 (2020). Διατίθεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση : https://www.healthprofessionals.gov.sg/docs/librariesprovider11/default-document-library/moh-cir-no-132_2020_21may20_dental-services-after-cb-period67b93be2bc2542d18c675325ab75f730.pdf (access) July, 2020) .

Μελετητής Google

3. Οδοντιατρικός Σύλλογος Καλιφόρνιας. Οι οδοντίατροι μπορούν να εγγραφούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 του κράτους. (2020). Διατίθεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση : http://www.cda.org/Home/News-and-Events/Newsroom/Article-Details/dentists-can-register-to-help-with-states-covid-19-pandemic-response ( πρόσβαση στις 10 Μαΐου 2020).

Μελετητής Google

4. Renzaho AM, de Silva-Sanigorski A. Η σημασία της οικογενειακής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας στην στοματική υγεία των παιδιών. Παιδική φροντίδα Health Dev. (2014) 40: 543–52. doi: 10.1111 / cch.12053

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

5. Βασιλείου Α, Shankardass K, Nisenbaum R, Quinonez C. Τρέχον άγχος και κακή στοματική υγεία. Στοματική υγεία BMC. (2016) 16:88 doi: 10.1186 / s12903-016-0284-ε

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

6. Coulthard P. Οδοντιατρική και κοροναϊός (COVID-19) - ηθική λήψη αποφάσεων. Br Dent J. (2020) 228: 503–5. doi: 10.1038 / s41415-020-1482-1

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

7. Ge ZY, Yang LM, Xia JJ, Fu XH, Zhang YZ. Πιθανή μετάδοση αερολύματος COVID-19 και ειδικές προφυλάξεις στην οδοντιατρική. J Zhejiang Univ Sci B. (2020) 21: 361-8. doi: 10.1631 / jzus.B2010010

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

8. Shi AH, Guo W, Chng CK, Chan BH. Προφυλάξεις κατά την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας κατά την πανδημία Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Ann Acad Med Σιγκαπούρη. (2020) 49: 312–9.

Περίληψη PubMed | Μελετητής Google

9. Perkins N, Jones L. Οδοντιατρική αποστολή για παιδιά – Βιετνάμ. Br Dent J. (2009) 206: 109–11. doi: 10.1038 / sj.bdj.2009.50

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

10. Bean CY, Rowland ML, Soller H, Casamassimo P, Van Sickle R, Levings K, et αϊ. Συγκρίνοντας την παραγωγικότητα και την εμπειρία των τεσσάρων ετών οδοντιατρικών μαθητών σε μια οδοντιατρική σχολή με την κλινική εκπαίδευση που βασίζεται στην κοινότητα. J Dent Educ. (2007) 71: 1020–6. doi: 10.1002 / j.0022-0337.2007.71.8.tb04368.x

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

11. Φασόλι CY. Κοινοτική οδοντιατρική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο: το έργο OHIO. J Dent Educ. (2011) 75 (10 Συμπλήρωμα): S25–35. doi: 10.1002 / j.0022-0337.2011.75.10_suppl.tb05192.x

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

12. Wynn LA, Krause DW, Kucine A, Trehan P, Goren AD, Colosi DC. Εξέλιξη μιας ανθρωπιστικής οδοντιατρικής αποστολής στη Μαδαγασκάρη από το 1999 έως το 2008. J Dent Educ. (2010) 74: 289–96. doi: 10.1002 / j.0022-0337.2010.74.3.tb04874.x

Περίληψη PubMed | Πλήρες κείμενο CrossRef | Μελετητής Google

 

 

"Χρησιμοποιούμε τη γνώση, εφοδιαζόμαστε με θάρρος και υποδεχόμαστε το μέλλον. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, γνωρίζουμε άριστα το χώρο που βρισκόμαστε και στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο."

Κοσμήματα Δοντιών

Banner

Το Ιατρείο

iatreio10.jpg

Επικοινωνία