Άρθρα για COVID-19

Είναι γεγονός, ότι λόγω της επιδρομής του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές ιατρικές πράξεις και ιατρικές εξετάσεις, άλλες προγραμματισμένες και άλλες μη, αναβλήθηκαν.

Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να ξεχαστούν ή να παραμεληθούν εξαιτίας του φόβου προσέλευσης των ασθενών στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Η σχέση γιατρού- ασθενούς αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης, είτε αφορά την πρόληψη, είτε τη θεραπεία.

Σχετικά με τις οδοντιατρικές πράξεις, προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται εν καιρώ, διογκώνονται με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε μπροστά μας. Με το να µην επισκέπτεται κάποιος τακτικά τον οδοντίατρο, το µόνο που επιτυγχάνει είναι να συσσωρεύονται τα προβλήματα στο στόµα, να γίνονται πιο επικίνδυνα και να επιλύονται δυσκολότερα και µε πολυπλοκότερα σχέδια θεραπείας. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον ίδιο και τελικά περισσότερα χρήματα, ενώ κάποια από αυτά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή του.

Η σχέση ασθενούς – οδοντιάτρου στην εποχή Covid 19 θα πρέπει να είναι αμφίδρομη και να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά ο ασθενής οφείλει να είναι ειλικρινής όσον αφορά το ιατρικό ιστορικό του. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού: 1) αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, 2) αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και, αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και 3) αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν απαντηθεί ΝΑΙ σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται δύο εβδομάδες μετά τουλάχιστον.

Επίσης όσον αφορά την προσέλευση των ασθενών, η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά, όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στον χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή και συνιστάται να μην αγγίζονται διάφορες επιφάνειες άσκοπα π.χ. πόμολα ,περιοδικά κ.α.

Από την άλλη, ο οδοντίατρος και το οδοντιατρικό προσωπικό επιβάλλεται να εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα ελέγχου κατά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης ώστε να μειώνουν την εξάπλωση στο κλινικό πεδίο. Εν συνεχεία, θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους ίδιους. Τα ραντεβού στα οδοντιατρεία είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια κ.α.), ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη, και τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος των ασθενών. Ο χώρος αερίζεται συνεχώς και παραμένει ευάερος και ευήλιος .

Ο σύγχρονος τεχνολογικός οδοντιατρικός εξοπλισμός βοηθάει στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Με τα σύγχρονα μηχανήματα οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται πολύ πιο σύντομα από ποτέ και σίγουρα σε λιγότερα ραντεβού, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση του ασθενούς στο οδοντιατρείο πολλές φορές. Η χρησιμοποίηση ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης από το προσωπικό του οδοντιατρείου κατά τη διενέργεια των περισσοτέρων πράξεων, συμβάλλει ώστε να απομακρύνονται αιωρούμενα σωματίδια και παθογόνοι μικροοργανισμοί. Επίσης, όλες οι χειρολαβές (και τα στόμια των αεροσυρίγγων) και τα οδοντιατρικά εργαλεία αποστειρώνονται στον αυτόκαυστο κλίβανο, μετά από κάθε ασθενή, ως είθισται.

Με τη χρήση μάσκας, με τις επισκέψεις κατόπιν ραντεβού (ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο χώρο αναμονής στα ιατρεία) και με την τήρηση όλων των άλλων μέτρων προφύλαξης, η σχέση ασθενούς-ιατρού πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν της προσοχής συμπτώματα και ασθένειες.

Οι οδοντίατροι ας μην ξεχνάμε ήμασταν πάντα ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι, πολύ πριν την εμφάνιση του συγκεκριμένου κορονοϊού, αφού ήδη από τα πρώτα έτη της σχολής διδασκόμαστε για τη διαχείριση μεταδοτικών νοσημάτων και τους τρόπους προστασίας στο οδοντιατρικό περιβάλλον. Η αποστείρωση , η απολύμανση, η τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας των ασθενών και της δικής μας και η σχολαστική καθαριότητα συνιστούν μέρος της καθημερινότητας μας, αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα στο οδοντιατρικό επάγγελμα.

Τα μέτρα προστασίας στα ιατρεία τηρούνται σχολαστικά, όπως και όλα τα μέτρα που αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο ενισχυμένης επαγρύπνησης στο οδοντιατρείο λογω Covid-19).

Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων έχουν ως στόχο τους ασθενείς, τους υγειονομικούς αλλά και την κοινότητα. Την περίοδο αυτή τα αυξημένα και πιο ευκρινή προς τους ασθενείς Μέσα Ατομικής Προστασίας, διαβαθμίζονται ανάλογα με την πράξη, τη διασπορά του ιού και άλλες παραμέτρους.

Στο χέρι μας είναι άλλωστε να μετατρέψουμε το φόβο σε υπευθυνότητα, προσέχοντας έτσι τον εαυτό μας αλλά και τους συνανθρώπους γύρω μας… μένοντας όλοι ασφαλείς.

 

 

Στοματικά διαλύματα κατά του κορωνοϊού


Στοματικά διαλύματα: Ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού..

Πειράματα Γερμανών επιστημόνων σε κυτταρικές καλλιέργειες καταδεικνύουν πως ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα στοματικά διαλύματα μπορούν να επιδράσουν στη μείωση του ιικού φοτίου του Sars-Cov-2 και πιθανώς κατ’ επέκταση στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού βραχυπρόθεσμα.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα εργαστηριακής μελέτης που διεξήχθη σε κυτταρικές σειρές από ομάδα ιολόγων του Πανεπιστημίου του Ρουρ-Μπόχουμ σε συνεργασία με συναδέλφους τους στα Πανεπιστήμια της Τζένα, του Ούλμ, του Ντούισμπουργκ-Έσσης και της Βρέμης στη Γερμανία.

Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Journal of Infectious Diseases.

Υψηλά ιικά φορτία ανιχνεύονται στη στοματική κοιλότητα και το λαιμό ορισμένων ασθενών με COVID-19 και η χρήση στοματικών διαλυμάτων, που παρουσιάζουν αποτελεσματική δράση κατά του κορωνοϊού, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις όπως πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Εκκρεμούν, ωστόσο, κλινικές δοκιμές για την επαλήθευση της όποιας επίδρασης και σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές υπογραμμίζουν τα στοματικά διαλύματα δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση ή πρόληψη της COVID-19.

Για τις ανάγκες του πειράματος οι ερευνητές δοκίμασαν οκτώ στοματικά διαλύματα με διαφορετικά συστατικά που διατίθενται στα φαρμακεία της Γερμανίας.

Ανέμειξαν κάθε στοματικό διάλυμα με σωματίδια του ιού και μια παρεμβατική ουσία, η οποία είχε σκοπό να αναπαράγει την επίδραση του σάλιου στο στόμα.

Στη συνέχεια ανακίνησαν το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα για να προσομοιωθεί το αποτέλεσμα της στοματικής πλύσης. Και κατόπιν χρησιμοποίησαν κύτταρα Vero E6, τα οποία είναι ιδιαίτερα δεκτικά στον Sars-Cov-2, για να προσδιορίσουν το ιικό φορτίο.

Προκειμένου να διακριβωθεί η αποτελεσματικότητα των στοματικών πλύσεων, οι ερευνητές εξέθεσαν τα εναιωρήματα ιών σε μέσα καλλιέργειας κυττάρων αντί για στοματικό διάλυμα, πριν τα προσθέσουν στην κυτταρική καλλιέργεια.

Όλα τα στοματικά διαλύματα που δοκιμάστηκαν μείωσαν το αρχικό ιικό φορτίο.

Τρία στοματικά διαλύματα το μείωσαν σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε καν να ανιχνευτεί ιός έπειτα από 30 δευτερόλεπτα.

Μένει όμως να αποδειχτεί εάν αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται και κλινικά και πόσο διαρκεί η επίδραση.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ-Μπόχουμ εξετάζουν στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές, ενώ σχετικές μελέτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από επιστημονική ομάδα στο Σαν Φρανσίσκο με την οποία οι ίδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία.

 

Κορονοϊός: Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που εμποδίζουν πλήρως την μετάδοση του ιού!Ερευνητές από τη Σχολή Οδοντιατρικής Ιατρικής Rutgers βρήκαν στοιχεία ότι δύο τύποι στοματικού διαλύματος διαταράσσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 υπό εργαστηριακές συνθήκες, εμποδίζοντας τον να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pathogens, έδειξε ότι τα στοματικά διαλύματα Listerine και Chlorhexidine εμπόδισαν τον κορονοϊό μέσα σε δευτερόλεπτα. Επισημαίνεται, εντούτοις, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη δοκιμή της πραγματικής αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους.

Η μελέτη διεξήχθη σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας διαφορετικές συγκεντρώσεις του στοματικού διαλύματος και διάφορα επίπεδα χρονικής διάρκειας πλύσης. Έτσι προσομοιώθηκε η κοινή χρήση που κάνουν οι άνθρωποι, είπε ο Daniel H. Fine, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και πρόεδρος του Τμήματος Στοματικής Βιολογίας της Σχολής Rutgers.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι δύο άλλα στοματικά διαλύματα έδειξαν καλά στοιχεία στο να παρέχουν κάποια προστασία στην πρόληψη της ιογενούς μετάδοσης: το Betadine, το οποίο περιέχει ιώδιο και το Peroxal, το οποίο περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο, μόνο το Listerine και το Chlorhexidine εμπόδισαν πλήρως τον ιό, ενώ επηρέασαν ελάχιστα τα δερματικά κύτταρα μέσα στο στόμα, που παρέχουν ένα βασικό προστατευτικό φράγμα έναντι του ιού.

«Τόσο το Betadine όσο και το Peroxal προκάλεσαν σημαντικό θάνατο των δερματικών κυττάρων στις μελέτες μας. Από την άλλη, τόσο το Listerine όσο και το Chlorhexidine είχαν ελάχιστη θανάτωση των δερματικών κυττάρων σε συγκεντρώσεις που προσομοιώνουν αυτό που θα μπορούσε να βρεθεί στην καθημερινή χρήση», δήλωσε ο Fine.

Η ομάδα μελέτησε την αποτελεσματικότητα των στοματικών διαλυμάτων στην πρόληψη της ιογενούς μετάδοσης, για να κατανοήσει καλύτερα το πώς οι οδοντίατροι μπορούν να προστατευτούν από τα αερολύματα που εκπνέουν οι ασθενείς τους. “Ως οδοντίατροι, είμαστε κοντά στο πρόσωπο ενός ασθενούς. Θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ιικό φορτίο”, δήλωσε μία εκ των ερευνητών, η Eileen Hoskin, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Οδοντιατρικής Ιατρικής του Rutgers.
Κορονοϊός: Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ΜΗΝ βασιζόμαστε  στο στοματικό διάλυμα ως τρόπο επιβράδυνσης της εξάπλωσης της COVID-19, έως ότου αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

“Ο απώτερος στόχος θα ήταν να καθοριστεί εάν η χρήση στοματικού διαλύματος δύο ή τρεις φορές την ημέρα με αντισηπτικό παράγοντα με ενεργή αντι-ιική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει την εξάπλωση της COVID-19. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε πραγματικές και όχι εργαστηριακές συνθήκες”, είπε ο Fine.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι διάφοροι τύποι αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων μπορούν να διαταράξουν το νέο κορονοϊό και να αποτρέψουν προσωρινά την μετάδοση. Αλλά αυτή ήταν μια από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τις αντισηπτικές συγκεντρώσεις στα στοματικά διαλύματα, τον χρόνο επαφής τους και την επίπτωση στα δερματικά κύτταρα του στόματος.

«Επειδή ο κορονοϊός SARS CoV-2 που είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 εισέρχεται κυρίως μέσω της στοματικής και ρινικής κοιλότητας, οι οδοντίατροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις μελέτες, επειδή έχουν μια εις βάθος κατανόηση των στοματικών μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο Fine.

Πηγές: https://www.rutgers.edu, https://www.eurekalert.org