Γενική Οδοντιατρική

Απέφυγε το Αλτσχάιμερ προστατεύοντας τα δόντια σου!

Θα ξεκινήσω υποθέτοντας ότι δεν σκέφτεσαι πολύ τη ρουτίνα της στοματικής σου υγιεινής, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα. Ίσως έχεις αγοράσει λωρίδες λεύκανσης και τις χρησιμοποιείς περιστασιακά ή έχεις ένα στυλό λεύκανσης δοντιών κρυμμένο στην tote σου, αλλά όταν πρόκειται για τη γενική υγεία και ευεξία σου, μάλλον δε δίνεις και τόση σημασία στο πόσο μπορεί να την επηρεάσει.

Λοιπόν, σύμφωνα με τον νευρολόγο Dale Bredesen, M.D., συγγραφέα του bestselling βιβλίου των New York Times «The End of Alzheimer», η προστασία της στοματικής σου υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, όπως δηλώνει, η παραμέληση των δοντιών και των ούλων σου μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση.

 

Αλτσχάιμερ

Πώς η στοματική υγεία επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

Ακριβώς όπως το έντερο σου, η στοματική κοιλότητα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια. Όπως σημειώνει ο παιδοδοντίατρος Saci Whitman, DMD, το στοματικό μας μικροβίωμα είναι το δεύτερο πιο ποικίλο μικροβίωμα στο σώμα μας. Επιπλέον, το στόμα μας είναι η πύλη προς το σώμα μαςκαι η αρχή του γαστρεντερικού μας σωλήνα. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν πραγματικά να ταξιδέψουν προς το έντερο και να αλλάξουν τη μικροβίωσή του και πιθανότατα δεν χρειάζεται να σου υπενθυμίσουμε τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.

«Συνιστώ λοιπόν σε όλους να ελέγξουν το στοματικό τους μικροβίωμα», συμβουλεύει ο Bredesen. «Έχετε P. gingivalis, T. denticola, prevotella intermedia, F. nucleatum; Αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται στον εγκέφαλο, βρίσκονται στις πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών… Αυτά τα πράγματα μας επηρεάζουν συστημικά».

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το προαναφερθέν βακτήριο P. gingivalis, το βασικό παθογόνο στην περιοδοντίτιδα, εντοπίστηκε στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Μια άλλη μελέτη προτείνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του F. nucleatum (άλλο περιοδοντικό παθογόνο) και της νόσου του Alzheime. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο γενικά, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια δοντιών συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο τόσο γνωστικής έκπτωσης όσο και άνοιας.

Αλτσχάιμερ

Τι να κάνεις για αυτό

Πώς λοιπόν προστατεύεις το στοματικό σου μικροβίωμα (και, με τη σειρά του, την υγεία του εγκεφάλου σου); Ακολουθούν, μερικά καίρια σημεία του οδηγού στοματικής φροντίδας.

Κάνε νήμα

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το πόσο σημαντικό είναι να κάνετε νήμα και προτείνω να το κάνετε κάθε βράδυ (πριν το βούρτσισμα) για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και τα μη ιδανικά βακτήρια», γράφει ο Whitman. «Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Είναι σαν να παίζετε κιθάρα για πρώτη φορά ή να κάνετε κηπουρική ξανά την άνοιξη, πρέπει να δημιουργήσετε «σκληρό» ουλικό ιστό και αυτό απαιτεί χρόνο, οπότε συνεχίστε το».

Περιόρισε το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

Τα παραδοσιακά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα είναι απίστευτα αντιβακτηριδιακά, πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνουν όλα τα βακτήρια – καλά και κακά – για να σου δώσουν αυτή τη φρεσκάδα και την αίσθηση μέντας. Και το στοματικό σου μικροβίωμα χρειάζεται μια υγιή ισορροπία καλών βακτηρίων! Εάν τα χρησιμοποιείς συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το στοματικό σου μικροβίωμα μπορεί να υποφέρει, ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κακοσμία του στόματος.

Αλτσχάιμερ

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθόλου αντισηπτικό στοματικό διάλυμα (για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να χρειαστεί να το κάνουν για ιατρικούς λόγους). Απλώς περιόρισε τη χρήση του αν μπορείς και ίσως επέλεξε ένα μη αντισηπτικό που είναι αρκετά πιο ήπιο.

Πρόσεξε τη διατροφή σου

«Τα κακά βακτήρια υπεραναπτύσσονται όταν τρώνε ζάχαρη, ειδικά σε όξινο περιβάλλον. Το να μειώσετε απλώς την πρόσληψη ζαχαρούχων και όξινων τροφών θα κάνει μεγάλη διαφορά», εξηγεί ο Whitman.

Επιπλέον, η κατανάλωση μιας σειράς τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να υποστηρίξει τη στοματική σου υγεία, σύμφωνα με τον βιολογικό οδοντίατρο Gerry Curatola, DDS,. Συνιστά βιταμίνη C, συνένζυμο Q10, βιταμίνη Ε και βιταμίνη D3 για να δυναμώσεις τα δόντια και τα ούλα σου.

*αναδημοσίευση από thenotebook.gr

 

Έχετε χαλασμένα δόντια; Ποια νοσήματα απειλούν την υγεία σας

 

δόντια

 

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις από την είσοδο στο αίμα των βακτηρίων που συσσωρεύονται στο στόμα όσων δεν βουρτσίζουν καθημερινά και καλά τα δόντια τους.

Η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι απαραίτητη μόνο για να έχετε γερά δόντια και ούλα για μια ζωή, αλλά και για να προστατεύσετε γενικότερα την υγεία σας από πολλά και σοβαρά νοσήματα.

Η περιοδοντολόγος Dr. Sasha Ross, από το Οδοντιατρικό Τμήμα της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγεί πως σχετίζεται η οδοντική υγεία με το υπόλοιπο σώμα και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα χαλασμένα δόντια και η ουλίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά.

«Πολύς κόσμος αντιμετωπίζει το στόμα ως ξεχωριστό από το υπόλοιπο σώμα, ίσως διότι χρειάζεται διαφορετική φροντίδα από τον υπόλοιπο οργανισμό», λέει. «Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί φυσική προέκταση του σώματος και αντανακλά την υγεία πολλών οργάνων και συστημάτων».

Η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει τόσο τοπικές, όσο και απομακρυσμένες επιπτώσεις. Στις τοπικές συμπεριλαμβάνονται καταστάσεις όπως:

  • Η ουλίτιδα. Είναι η μόλυνση των ούλων από βακτήρια. Αποτελεί την ήπια, πρώιμη μορφή της περιοδοντικής νόσου
  • Η τερηδόνα. Ο επιστημονικός όρος για τα χαλασμένα δόντια.
  • Η περιοδοντική νόσος. Χαρακτηρίζεται από βαριά ουλίτιδα, υποχώρηση των ούλων και απώλεια του οστικού ιστού γύρω από τα δόντια ή/και των δοντιών.

Άλλες τοπικές συνέπειες είναι ο αποχρωματισμός των δοντιών (μπορεί να κιτρινίσουν) και η άσχημη μυρωδιά (κακοσμία) του στόματος.

Ωστόσο οι κίνδυνοι που κρύβουν τα προβλήματα αυτά για τον υπόλοιπο οργανισμό είναι ακόμα σοβαρότερα. Μεταξύ αυτών, τα χαλασμένα δόντια σχετίζονται με τα εξής απομακρυσμένα προβλήματα:

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αθεράπευτα οδοντικά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων, όπως:

  • Η στεφανιαία νόσος. Είναι η πιο συχνή μορφή καρδιοπάθειας και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.
  • Οι στενώσεις των αρτηριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από περιοδοντική νόσο έχουν σημαντικά αυξημένα ποσοστά αθηροσκλήρωσης. Κατ’ αυτήν συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (σαν το πουρί που μαζεύεται στους σωλήνες). Η συνέπεια είναι στενώσεις στον αυλό των αρτηριών, που εμποδίζουν την ροή του αίματος. Οι αρτηρίες τροφοδοτούν με οξυγονωμένο αίμα όλο το σώμα.
  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συσχετίζονται ισχυρά με τα αθεράπευτα χαλασμένα δόντια.

Η Dr. Ross, όμως, εφιστά την προσοχή. «Μολονότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα συσχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ τους. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοδοντική νόσος είναι τουλάχιστον παράγοντας κινδύνου», λέει.

Φλεγμονή στην καρδιά

Στους ασθενείς που ήδη αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, τα επίμονα προβλήματα στα δόντια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς ή στις βαλβίδες της (ενδοκαρδίτιδα).

«Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να συμβεί στη διάρκεια αιματηρών οδοντιατρικών επεμβάσεων, όπως η εξαγωγή δοντιών, αν τα βακτήρια του στόματος εισβάλλουν στο αίμα», εξηγεί η Dr. Ross. «Τυπικά κάτι τέτοιο δεν είναι απειλητικό για όσους έχουν υγιή καρδιά. Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο στους καρδιοπαθείς».

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυοι που δεν φροντίζουν σωστά τα δόντια τους και έχουν φτωχή στοματική υγεία διατρέχουν αυξημένο  κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα όπως:

  • Η μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως
  • Το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Η αποβολή
  • Η θνησιγένεια
  • Η προεκλαμψία

Και σε αυτή την περίπτωση η αιτία είναι η είσοδος των στοματικών βακτηρίων στη ροή του αίματος και από εκεί στο έμβρυο, λέει η Dr. Ross.

Πνευμονία

Τα χαλασμένα δόντια έχουν συσχετισθεί και με την πνευμονία. Οι ειδικοί εικάζουν ότι τα βακτήρια του στόματος μπορεί να εισπνευσθούν και να εισβάλλουν στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Από εκεί μπορούν εύκολα να βρουν τον δρόμο έως τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία.

Είναι επίσης πιθανό η εισβολή τους στους πνεύμονες να διευκολύνει την πρόκληση πνευμονίας από τα βακτήρια του αναπνευστικού.

Άλλα προβλήματα υγείας

Η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, τα γερά δόντια είναι απαραίτητα για καλή θρέψη, ειδάλλως ο ασθενής απειλείται από υποσιτισμό.

Η τερηδόνα που δεν αντιμετωπίζεται, εξ άλλου, έχει συσχετισθεί με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και με την κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων λόγω βακτηριακής λοίμωξης) και το πρήξιμο (οίδημα) του προσώπου.

*αναδημοσίευση από iatropedia.gr