Αθλητική Οδοντριατρική

 

Η οδοντική επιστήμη στην ευεξία των αθλητών


ΤΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΪΜΤΖΗ, ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΑΘΛΟ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΥ

Πηγή: Περιοδικό RUNNER, Τεύχος ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

runner brushing

Τα δόντια των δρομέων

Πόσο σημαντική είναι η σωστή οδοντιατρική περίθαλψη για τους αθλητές

Σε πόσους από εσάς ένας πονόδοντος έχει χαλάσει μία ή περισσότερες προπονήσεις; Ή, ακόμα χειρότερα, μία ενόχληση στα δόντια δεν σας επέτρεψε να τρέξετε σε έναν αγώνα; Με τη βοήθεια του Οδοντιάτρου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής, κ. Θοδωρή Κουιμτζή, ανακαλύπτουμε πόσο έντονα είναι τα συγκεκριμένα φαινόμενα στους αθλητές και γιατί, αλλά και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε για να μη χάσουμε ούτε μία μέρα προπόνησης.

 

Επιστημονικά δεδομένα

Όπως προκύπτει από πρόσφατες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες η στοματική υγεία των αθλητών υστερεί σε σημαντικό βαθμό από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Τα συμπεράσματα των μελετών αυτών φυσικά προκαλούν κάποια έκπληξη καθώς είναι προφανές ότι τα προβλήματα που αφορούν στην υγεία των δοντιών και του στόματος μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την απόδοση και τις επιδόσεις των αθλούμενων. Τέτοια προβλήματα όπως η τερηδόνα, οι διαβρώσεις και οι τραυματισμοί των δοντιών αλλά και η φλεγμονή των ούλων και του στοματικού βλεννογόνου προκαλούν αισθήματα πόνου και δυσανεξίας, δημιουργούν εκνευρισμό διαταράσσοντας την ψυχική ηρεμία και επηρεάζουν δυσμενώς ακόμα και την ποιότητα του ύπνου με φυσικό αποτέλεσμα να διασπούν την προσοχή και τη συγκέντρωση των αθλητών τόσο στην προπόνησή τους όσο και στους αγώνες τους.

 

Πιο επιρρεπείς οι γρήγοροι

Ειδικά στους elite αθλητές όπου η επιτυχία ή η αποτυχία της προσπάθειάς τους κρίνεται στις λεπτομέρειες και η προετοιμασία τους υποστηρίζεται ιατρικά από ομάδες ειδικών θα περίμενε κανείς ότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Και όμως, πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες σε αθλητές των πρόσφατων θερινών Ολυμπιακών του Λονδίνου του 2012, έδειξαν ότι οι elite αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό από οδοντιατρικά προβλήματα. Το 30% των επισκέψεων των αθλητών στο Ιατρικό Κέντρο του Ολυμπιακού χωριού αφορούσαν σε οδοντιατρικά προβλήματα και αποτελούσαν τη δεύτερη συχνότερη αιτία αναζήτησης ιατρικής φροντίδας μετά από τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Σε μελέτη που έγινε στην οδοντιατρική κλινική του Ολυμπιακού χωριού στην οποία συμμετείχαν 302 αθλητές από όλες τις ηπείρους, παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά κακής στοματικής υγείας όπως: τερηδόνα : 55% των αθλητών, οδοντικές διαβρώσεις: 45% των αθλητών, τραύμα στην περιοχή των δοντιών και του προσώπου: 30% των αθλητών και περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα 76%, περιοδοντίτιδα 15% των αθλητών). Το 28% των αθλητών που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι η κατάσταση της στοματικής τους υγείας είχε επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους και το 18% στις προπονήσεις και στους αγώνες τους. Οι μισοί περίπου αθλητές δήλωσαν ότι δεν είχαν δεχθεί οδοντιατρική εξέταση τους τελευταίους 12 μήνες πριν τους Αγώνες!

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλή στοματική υγεία διασφαλίζει τη δυνατότητα στον αθλητή να αγωνίζεται σε ανώτατο επίπεδο χωρίς τον κίνδυνο των επιπτώσεων της οδοντικής νόσου ή κάποιου οδοντιατρικού επείγοντος περιστατικού. Για το λόγο αυτό η ΔΟΕ συστήνει στους αθλητές να υποβάλλονται σε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους και να λαμβάνουν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα τους επιτρέψουν να έχουν καλή στοματική υγεία. Στους αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλού κινδύνου τραυματισμών συνιστάται η χρήση εξατομικευμένου αθλητικού στοματικού νάρθηκα.

 

Πού οφείλεται η αυξημένη συχνότητα των οδοντιατρικών προβλημάτων των αθλητών;

Οι ιδιαιτερότητες της δίαιτας σε συνδυασμό με τις συνθήκες έντονης και συστηματικής προπόνησης των αθλητών μπορεί να τους εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης οδοντιατρικών προβλημάτων.

Έτσι, η δίαιτα των αθλούμενων που συνήθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και τα ενεργειακά συμπληρώματα που περιέχουν ζάχαρη ή/ και ανθρακικό επίσης μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση προβλημάτων όπως η τερηδόνα και οι διαβρώσεις των δοντιών. (εικόνα 1)
Ακόμα, ιδιαίτερα στις συνθήκες έντονης ή/και παρατεταμένης άθλησης όπως σε δρόμους αντοχής παρατηρείται κάποιου βαθμού αφυδάτωση όπου περιορίζεται η προστασία των δοντιών και του στόματος από το σάλιο.
Επιπλέον, σε συνθήκες stress και ιδιαίτερα σε αθλήματα με αυξημένες απαιτήσεις ελέγχου του σωματικού βάρους αποτελεί συχνό φαινόμενο η εκδήλωση εμέτων όπου το όξινο pH στο στόμα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην υγεία των δοντιών.

 

Δίαιτα και στοματική υγεία

Διαιτολόγιο πλούσιο σε κεκορεσμένους υδατάνθρακες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επιβαρύνει τη στοματική υγεία των αθλητών. Η συχνή κατανάλωση διαφόρων τροφών, αθλητικών ποτών, συμπληρωμάτων και gels που είναι πολύ όξινα (και περιέχουν υδατάνθρακες με τη μορφή ζάχαρης ή/και ανθρακικό), πριν, κατά ή μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες, δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον (pH 3-4) στο στόμα. Τέτοια αναψυκτικά είναι τα ενεργειακά ποτά (συνήθως με συγκέντρωση υδατανθράκων πάνω από 10%), τα ισοτονικά αθλητικά ποτά (4-8% υδατάνθρακες) και τα υποτονικά ποτά (συνήθως με περίπου 2% υδατάνθρακες ή λιγότερο). Ο συνδυασμός ζάχαρης και ανθρακικού είναι ο ιδανικός για την εμφάνιση τερηδόνας και διαβρώσεων στα δόντια, με τελικό αποτέλεσμα μια μόνιμη πηγή πόνου και ενοχλήσεων στο στόμα του αθλητή.

 

Προστασία των δοντιών από το σάλιο

Το σάλιο έχει πολύ σημαντικές ειδικές και μη ειδικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και μας προστατεύει έναντι των μικροβίων που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης το σάλιο είναι προστατευτικός παράγοντας έναντι των οξέων από τον μεταβολισμό των υδατανθράκων που δρουν στην επιφάνεια των δοντιών. Οποιαδήποτε μείωση της ποσότητας και ποιότητας του σάλιου στο στόμα συνεπάγεται γρηγορότερη συσσώρευση και ωρίμανση οδοντικής πλάκας και συνεπώς αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια και τα ούλα.
Μειωμένη ροή σάλιου μπορεί να έχουμε:
α) κατά την έντονη αθλητική προσπάθεια λόγω στρες,
β) μετά από πιθανή αφυδάτωση του αθλητή κατά την προπόνηση και
γ) μετά από τη λήψη ουσιών που αναστέλλουν την κανονική ροή του σάλιου (π.χ. καφεΐνη).

 

Ένας ακόμα εχθρός

Επεισόδια αναστροφής τροφών μπορούν να συμβούν εκούσια ή ακούσια και λόγω των γαστρικών υγρών δημιουργούν ένα όξινο στοματικό περιβάλλον ικανό για διαβρώσεις των δοντιών. (εικόνα 2) Παρατηρείται πιο συχνά σε αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν σε αθλήματα όπου το σωματικό βάρος, το αδύνατο σώμα και η καλλίγραμμη εμφάνιση παίζουν σημαντικό ρόλο. Ακούσια, μπορεί να έχει τέτοια περιστατικά αναστροφής τροφών λόγω της έντασης και της διάρκειας της αθλητικής του προσπάθειας (σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων). Η προσπάθεια του αθλητή να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, το άγχος, η υπογλυκαιμία, η θερμική νόσος μπορούν να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάπαυση και η καλή ενυδάτωση επαναφέρουν τον πάσχοντα στην πρότερη κατάσταση. Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λόγω χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που επιτρέπει την παλινδρόμηση. Εκούσια, όταν ο αθλητής επιλέγει να χάσει γρήγορα βάρος προκαλώντας εμέτους (σε αθλήματα όπως η πυγμαχία, άρση βαρών, ιππασία και ενόργανη γυμναστική).

 

Μπορούν να προληφθούν τα οδοντιατρικά προβλήματα των αθλητών;

Από όσα αναφέρθηκαν προκύπτει ότι οι αθλητές και ειδικά όσοι αθλούνται συστηματικά ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση οδοντιατρικών προβλημάτων.
Οι ασθένειες των δοντιών και του στόματος είναι όμως γνωστό ότι μπορούν να προληφθούν.
Σε ατομικό επίπεδο, αυτό επιτυγχάνεται με την προαγωγή της στοματικής υγείας, την εκπαίδευση και την αλλαγή των συνηθειών του αθλητή.
Απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν τη στοματική υγεία, όπως η χρήση φθορίου σε διάφορες μορφές π.χ. οδοντόκρεμες με υψηλή συγκέντρωση φθορίου, στοματικά διαλύματα, κ. ά το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 20΄μετά από το γεύμα καθώς επίσης, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης όξινων ποτών. Αν η συχνή κατανάλωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν μπορεί να μειωθεί, τότε μπορεί να αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης. Για παράδειγμα, δεν κρατάμε το αθλητικό ποτό για πολύ ώρα στο στόμα και αν μπορούμε κάνουμε αμέσως μετά μπούκωμα με νερό. Επίσης, είναι προτιμότερο να πίνουμε τα ποτά αυτά με καλαμάκι για να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα δόντια. Τέλος, επιλέγουμε ποτά που είναι λιγότερο καταστροφικά για τα δόντια, όπως υποτονικά ποτά και ροφήματα που περιέχουν καζεΐνη (π.χ. γάλα, μετά την προπόνηση).
Ο οδοντίατρος, στον τακτικό εξαμηνιαίο έλεγχο, θα εκτιμήσει το επίπεδο κινδύνου για την εμφάνιση οδοντιατρικών προβλημάτων και θα προτείνει στον αθλητή ένα πλαίσιο καθημερινής φροντίδας με έμφαση στην πρόληψη. Επίσης, θα προγραμματίσει τις οδοντιατρικές εργασίες σε χρονική περίοδο που δεν θα επηρεάζονται οι προπονήσεις και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, η έγκαιρη αντιμετώπιση φλεγμονών γύρω από τους φρονιμίτες και η αφαίρεσή τους πριν την έναρξη της αθλητικής περιόδου, όταν προκαλούν πάνω από δύο επεισόδια φλεγμονής, είναι πολύ σημαντική.

 

Προληπτικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης  οδοντικής τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου, οδοντικών διαβρώσεων και περιστεφανίτιδας των φρονιμιτών
Ασθένεια Παρέμβαση
Οδοντική τερηδόνα

Στοματική υγιεινή: Αποτελεσματική, καθημερινή αφαίρεση της οδοντικής πλάκας (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια).    Διατροφή: Όταν είναι εφικτό, μείωση της συχνότητας και της ποσότητας πρόσληψης υδατανθράκων. Σωστή επιλογή αθλητικών ποτών, για παράδειγμα υποτονικά ποτά ή νερό.

Φθόριο: Επιλογή οδοντόκρεμας που περιέχει  1450 ppm φθορίου. Για άτομα υψηλού κινδύνου προτείνεται οδοντόκρεμα 5000 ppm φθορίου καθώς επίσης ενίσχυση των προληπτικών μέτρων (π.χ. στοματικά διαλύματα, χρήση φθοριούχου βερνικιού).

Περιοδοντική νόσος

Στοματική υγιεινή: Αποτελεσματική καθημερινή αφαίρεση της οδοντικής πλάκας  (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια).

Οδοντιατρική εξέταση: έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Μείωση των παραγόντων κινδύνου: διακοπή χρήσης καπνού (κάπνισμα, μάσημα καπνού).

Οδοντικές διαβρώσεις

Διατροφή: Μείωση της συχνότητας πρόσληψης τροφών/ροφημάτων  που είναι όξινα.

Μείωση κατανάλωσης αθλητικών ποτών, όποτε είναι εφικτό, αποφυγή κατακράτησής τους στο στόμα, κατάποση τους με καλαμάκι.

Περιστεφανίτιδα των φρονιμιτών

Έγκαιρη διάγνωση εγκλείστων (βρίσκονται μέσα στο κόκκαλο) ή ημιεγκλείστων (έχουν ανατείλει μερικώς στο στόμα) φρονιμιτών και προγραμματισμός αντιμετώπισής τους σε περίοδο χωρίς αθλητικές υποχρεώσεις.

Στοματική υγιεινή: προσεκτική αφαίρεση της οδοντικής πλάκας γύρω από τον ημιέγκλειστο φρονιμίτη.

Εξαγωγή :Αφαίρεση του φρονιμίτη μετά από δύο ή περισσότερα επεισόδια περιστεφανίτιδας (φλεγμονής των ούλων).

 

Απώλεια μόνιμου δοντιού.

Το δόντι έχει φύγει τελείως από το στόμα (ολική εκγόμφωση δοντιού)

ολική εκγόμφωση δοντιού

1. Είναι σημαντικό να βρείτε το δόντι και να το πιάσετε από το πλατύ τμήμα του (μύλη) και όχι από τη ρίζα του. Μη βουρτσίσετε ή ξύσετε το δόντι.

2. Αν το δόντι έχει βρωμιές, μπορείτε να το ξεπλύνετε με νερό, αλλά μην τρίψετε ή αγγίξετε τη ρίζα του. Μην αφήσετε το δόντι να στεγνώσει.

3. Αν ο αθλητής είναι σε καλή κατάσταση και έχει τις αισθήσεις του, τοποθετήστε άμεσα πάλι το δόντι στη θέση του (στα πρώτα 5-10 λεπτά) και σταθεροποιήστε το, ζητώντας από τον παθόντα να δαγκώσει μαλακά σε ένα μαντήλι ή γάζα ή πετσέτα.

4. Αν το δόντι δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί:

  • 1η καλύτερη επιλογή: τοποθετήστε το δόντι σε ένα ειδικό υγρό μέσο που θα το διατηρήσει σε καλή κατάσταση (πχ Hank’s solution)
  • 2η καλύτερη επιλογή: τοποθετήστε το δόντι σε γάλα ή φυσιολογικό ορό.
  • 3η καλύτερη επιλογή: τοποθετήστε το δόντι κάτω από τη γλώσσα του αθλητή ή ανάμεσα στα δόντια και στο μάγουλο , μόνο στην περίπτωση που έχει τις αισθήσεις του και είναι σε καλή κατάσταση. Εναλλακτικά, ζητήστε από τον ασθενή να φτύσει σε ένα ποτήρι και τοποθετήστε το δόντι μέσα στο σάλιο του, μέχρι να αναλάβει ο οδοντίατρος.

5. Ο χρόνος που περνάει είναι πολύτιμος. Επαναφύτευση του δοντιού σε 30’ λεπτά της ώρας έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο.

Αν το δόντι είναι παιδικό (νεογιλό), μην το τοποθετήσετε στη θέση του.

 

Μετατόπιση του δοντιού (μέσα στο φατνίο, αλλά σε λάθος θέση).

 

Μπορούμε να παρατηρήσουμε τρεις ενδεχόμενες τέτοιες θέσεις:

μερική εκγόμφωση

1. Αν το δόντι έχει βγει λίγο από τη θέση του και «κρέμεται», (μερική εκγόμφωση).

  • Επανατοποθετήστε το δόντι στη θέση του ασκώντας πίεση με τα δάκτυλα.
  • Σταθεροποιείστε το δόντι ζητώντας από τον παθόντα να δαγκώσει μαλακά ένα μαντήλι ή πετσέτα.
  • Πηγαίνετε τον αθλητή αμέσως στον οδοντίατρο.

πλάγια μετατόπιση

2.Αν το δόντι έχει ‘στρίψει’ μέσα στο φατνίο, (πλάγια μετατόπιση).

Το δόντι φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τα πίσω ή να έχει έλθει προς τα μπροστά.

  • Προσπαθήστε να επανατοποθετήσετε το δόντι στη θέση του ασκώντας πίεση με τα δάκτυλα. Αν το δόντι φέρνει αντίσταση, μην επιμένετε. Πηγαίνετε γρήγορα στον οδοντίατρο.
  • Για την επανατοποθέτηση του δοντιού στην πρότερη θέση του πιθανώς να χρειάζεται τοπική αναισθησία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, σταθεροποιήστε το δόντι ζητώντας από τον αθλητή να δαγκώσει απαλά ένα μαντήλι ή πετσέτα.
  • Πηγαίνετε τον αθλητή αμέσως στον οδοντίατρο.


εμβύθιση

3.Αν το δόντι έχει βυθιστεί στο φατνίο μέσα στα ούλα και φαίνεται πιο «κοντό» από τα διπλανά του δόντια, (εμβύθιση).

  • Μην κάνετε τίποτα- Αποφύγετε να τοποθετήσετε το δόντι στην κανονική του θέση.
  • Πηγαίνετε τον αθλητή αμέσως στον οδοντίατρο.

Σπάσιμο του δοντιού (κάταγμα)

κάταγμα

  • Αν το δόντι έχει σπάσει στη μέση, φροντίστε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι και να το φέρετε στο οδοντιατρείο, διατηρώντας το σε κάποιο υγρό όπως περιγράψαμε πιο πάνω (μεταφορά δοντιού σε περίπτωση απώλειάς του από το στόμα). Σταθεροποιήστε το τραυματισμένο δόντι που έχει μείνει στο στόμα, ζητώντας από τον αθλητή να δαγκώσει απαλά ένα μαντήλι ή πετσέτα, ώστε να ελεγχθεί η αιμορραγία.
  • Αν ο αθλητής πονάει πολύ, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το δόντι να μην ακουμπάει σε άλλα δόντια, αέρα, ή τη γλώσσα. Πιθανώς, να έχει εκτεθεί το νεύρο του δοντιού και αυτό προκαλεί μεγάλο πόνο. Μπορείτε να δώσετε στον αθλητή ένα παυσίπονο.
  • Πηγαίνετε τον αθλητή και το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, αμέσως στον οδοντίατρο.

 

Οι εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας πρέπει να είναι απαραίτητο εξάρτημα στο βασικό εξοπλισμό του αθλητή.