Υαλουρονικό

Θεραπεία με προϊόντα της Zimmer!

 

Λεύκανση Boost

Με την επαναστατική μεέθοδο της Opalescence

 

Αθλητική Οδοντιατρική

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα

Εγκυμοσύνη και δόντια

 

Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή


Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία η οδοντιατρική επιβάλλεται να είναι παρούσα και άγρυπνη, τόσο στο προληπτικό όσο και στο θεραπευτικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην κύηση και το έμβρυο από τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος. Γι'αυτό οι οδοντίατροι και οι γυναικολόγοι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Η έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για τήρηση σωστής και τακτικής στοματικής υγιεινης. Γενικα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να αναβάλλονται οι οδοντιατρικές εργασίες που είναι απαραίτητες.

Η καλύτερη περίοδος γι΄αυτό θεωρείται το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, οπότε μπορούν να γίνουν όλες οι αναγκαίες οδοντιατρικές πράξεις, με εξαίρεση τις χειρουργικές επεμβάσεις που είναι σκόπιμο να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό.

Τα δόντια μου τα αισθάνομαι μια χαρά. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνω μια οδοντιατρική εξέταση;

Κανονικά όλοι οφείλουμε να κάνουμε δύο φορές το χρόνο οδοντιατρικό καθαρισμό. Αν όμως έχετε ουλίτιλα, ο γυναικολόγος μπορεί να σας συστήσει ακόμα πιο συχνό καθαρισμό σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ προβλήματα με τα δόντια σας, τα αυξανόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένα ούλα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ερεθισμού των ούλων και τη μόλυνση (ουλίτιδα εγκυμοσύνης).

Περίπου το 40% των μέλλουσων μαμάδων έχουν κάποια ανησυχία για την οδοντιατρική τους υγεία και μάλιστα κάποια από αυτά τα προβλήματα δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα ή κάποια δυσφορία. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σας, έστω και προαιρετικά.

Μικροεπεμβάσεις και Φάρμακα


Οι συνήθεις οδοντιατρικές μικροεπεμβάσεις (π.χ. σφραγίσματα κ.λ.π.) μπορούν να γίνονται με τοπική αναισθησία χωρίς προβλήματα σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κυησεως.Λογω ελλιπών μελετών, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι εμφράξεις αμαλγάματος ή η αφαίρεση των ήδη υπάρχουσων κατά την κύηση.

Αντιβιοτική θεραπεία επιβάλλεται να χορηγείται σε περιπτώσεις αποστημάτων και σε ασθενείς με ρευματική καρδιοπάθεια, τεχνικές βαλβίδες καρδιάς κ.λ.π.Χρησιμοποιουνται φάρμακα δοκιμασμένα και ασφαλή για το έμβρυο. Από τα αντιβιοτικά η πενικιλίνη και η αμοξικιλλίνη και από τα αναλγητικά η παρακεταμολη.

Το πιο ευαίσθητο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων, έκθεση σε ακτινογραφίες κ.λ.π. και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στο έμβρυο (τερατογένεση, συγγενείς ανωμαλίες κ.λ.π.) ή στην έγκυο (αποβολές) είναι το πρώτο τρίμηνο, καθώς κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου λαμβάνει χώρα και ολοκληρώνεται η οργανογένεση του εμβρύου. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε με φειδώ τα φάρμακα σε μια έγκυο. Η συνεννόηση του οδοντιάτρου με το γυναικολόγο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χορηγηθούν φάρμακα ή να γίνουν επεμβάσεις που θα προκαλέσουν μικροβιαιμία στην έγκυο, είναι επιβεβλημένη.

Εάν προκύψει κάποιο επείγον οδοντιατρικό πρόβλημα στην έγκυο, αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ανεξαρτήτως τριμήνου, ώστε να απαλλαγεί γρήγορα από τον πόνο, το stress ή τη φλεγμονή. Η λελογισμένη χρήση των ακτινογραφιών και της τοπικής αναισθησίας δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για το έμβρυο.

Περιοδοντική νόσος στην έγκυο


Τελευταία παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση πρόωρου τοκετού και τη γέννηση ελλιποβάρους νεογνού (PLBW). Μελέτες έδειξαν ότι μέχρι 18% των PLBW μπορεί να οφείλονται σε περιοδοντική νόσο!

Τέλος οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα της αδαμαντίνης των δοντιών και πρώιμη εμφάνιση τερηδόνας στα παιδικά δόντια σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μανιτομπα του Καναδά.

Όλα δείχνουν το πόσο αναγκαία είναι η τήρηση σωστής και επιμελημένης στοματικής υγιεινής από την έγκυο και η διατήρηση της στοματικής της υγείας, που προϋποθέτουν την τακτική παρακολούθηση της από τον οδοντίατρο. Το ιδανικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει δύο επισκέψεις κατά το πρώτο τρίμηνο, και τουλάχιστο από μία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.



 

"Χρησιμοποιούμε τη γνώση, εφοδιαζόμαστε με θάρρος και υποδεχόμαστε το μέλλον. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, γνωρίζουμε άριστα το χώρο που βρισκόμαστε και στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο."

Κοσμήματα Δοντιών

Banner

Το Ιατρείο

iatrio3.jpg

Επικοινωνία