Υπηρεσία φύλαξης βλαστικών κυττάρων

Η υπηρεσία φύλαξης βλαστικών κυττάρων από τον πολφό των νεογιλών δοντιών είναι μια νέα υπηρεσία παγκοσμίως,. Στόχος και σκοπός της είναι η συλλογή του πολύτιμου βιολογικού πόρου των βλαστικών κύτταρων - με τη μορφή μίας “δεύτερης ευκαιρίας”– για παιδιά που δε συνέλεξαν τα βλαστικά τους κύτταρα κατά την στιγμή της γέννησής τους ή που κρίθηκαν ακατάλληλα ή τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για θεραπευτική χρήση.

 

Η χρήση των νεογιλών δοντιών γίνεται για την επεξεργασία και την κρυοσυντήρηση των βλαστικών κυττάρων που περιέχονται στον πολφό τους, κατά την ηλικία των 5 έως 12 ετών και κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τους πτώσης. Τα προς χρήση νεογιλά δόντια, εμφανίζονται στο παρακάτω διάγραμμα με κόκκινη σήμανση. H υπηρεσία αφορά και τους ενήλικες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους φρονιμίτες τους (τρίτους γομφίους) σαν πηγή λήψης, επεξεργασίας και κρυοσυντήρησης βλαστικών κυττάρων για θεραπευτική χρήση.

Ιστορικό και χρήση της λήψης βλαστικών κυττάρων από τον πολφό των νεογιλών δοντιών

Τα βλαστικά κύτταρα του νεογιλού δοντιού ανακαλύφθηκαν από την επιστημονική ομάδα, του τμήματος ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (N.I.H).

 

dentogenea1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακάλυψαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των νεογιλών δοντιών ήταν ικανά να αναπαράγονται πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες σειρές των βλαστικών κυττάρων από άλλες πηγές ενώ παρατήρησαν τις εξαιρετικές ικανότητες αυτών των κυττάρων στο να σχηματίζουν νευρικά και οστικά κύτταρα.

Η επιστημονική ομάδα του του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (Ν.Ι.Η), διεθνείς ερευνητικοί οργανισμοί, παγκοσμίου φήμης επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα όπως το Harvard University, School of Dental Medicine Boston, Tufts κ.α. συνεχίζουν εντατικά την έρευνα πάνω στις εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων του πολφού των νεογιλών δοντιών.

dentogenea3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε εντός του Ιατρείου.